Groen [!] is de charme van het wonen op Resort Slenck & Horst, het groen dat er is moeten we zeker koesteren en zo nodig [indien te oud, rot of beschadigd] vervangen door nieuwe bomen, maar hoe dan ook in ieder geval er voor zorgen dat deze groene atmosfeer in stand gehouden wordt.
Schone lucht
In deze Corona-tijd gaan we graag wandelen en/of fietsen in een bosrijke omgeving, schone lucht doet goed want de bomen zuigen CO2 op uit de lucht en slaan dat op om te kunnen groeien. Wij Slenckenhorsters kennen dat want ons mooie groene park zorgt voor een fijne en groene ambiance waar het Zwitserleven-gevoel de boventoon voert.
Green Deal Europese Unie
De vraag is echter moeten er veel meer bomen bij komen of is het goed zoals het is … in ons overvolle land is er niet veel ruimte voor veel extra bomen maar toch wil de Nederlandse overheid [en de gezamenlijke Provincies] de eigen Bossenstrategie in gaan zetten op 37.000 hectare aan nieuwe bomen binnen 10 jaar, dit levert 10% meer bos op voor ons land.
Geen overbodige luxe, aangezien Nederland behoort tot de minst bosrijke landen van Europa.
Nederland staat onderaan de lijst in Europa v.w.b. het percentage bos per landoppervlak. Van het meeste naar het minste bos in Europa: Finland – Zweden – Oostenrijk – Slowakije – Spanje – Luxemburg – Noorwegen – Duitsland – Italië – Frankrijk – België en op de laatste plaats dus Nederland. Daarentegen wonen wij wel in de provincie met de meeste hectares aan bossen, Gelderland heeft 97.690 hectare bos!
Het bij-planten volgens de Green Deal van de Europese Unie is ook voor Nederland belangrijk om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn. Naast deze schone taak zal het ook ten goede komen aan een betere verdeling van de recreatiedruk op onze kwetsbare natuurgebieden.
Variatie van boomsoorten in Nederland
Loofboomsoorten: Eik 18% - Beuk 5% - Berk 5% - Es 4% - Populier 4%
Naaldboomsoorten: Grove den 19% - Douglas 13% - Lariks 9% - Fijnspar 8%
Overige loof- en naaldbomen: 15%
Biodiversiteit
Een gevarieerd bos biedt onderdak aan tal van dier- en plantsoorten en helpt de verdroging en verzuring van de bodem tegen te gaan. ‘Het gaat dus niet alleen om domweg meer bomen aanplanten’ benadrukt de programmadirecteur Bos & Klimaat bij Staatsbosbeheer, ook de samenstelling [lees diversiteit] van de Nederlandse bossen moet beter.
En nu komt ons park weer voorbij aangezien wij natuurlijk in een schoon en bosrijk gebied willen
wonen. Met meer soorten bomen in alle leeftijden creëer je meer biodiversiteit en meer veerkracht
om op de langere duur klimaatverandering en verzuring door stikstof aan te kunnen, op deze manier
dragen wij bij aan een groen milieu en houden we ons park groen. Ga zo door!
Note: Dit artikel komt deels uit de Kampioen nummer 10 van 11 oktober 2021.
Copyright © Alle rechten voorbehouden