Stichting Uitvoering Functiewijziging

Bestuur Stichting Uitvoering Functiewijziging

Bestuursfunctie

Naam


Voorzitter:


Marco van der Put


Secretaris:


Marlou Naber


Penningmeester:


Cees Offereins

Vestigingsadres:

Korhoenlaan 1-198

3847 LL Harderwijk

KvK-nummer: 72245530

Wat doet Stichting Uitvoering Functiewijziging?

Stichting Uitvoering Functiewijziging (S.U.F.) is belast met 2 belangrijke taken.


Taak één is het innen van de gelden voor het betalen van de

vereveningsbijdrage aan de gemeente Harderwijk. 

Taak twee is de taak die de gemeente Harderwijk aan ons heeft opgelegd en dat is de controle op illegale bebouwing zoals vermeld in de anterieure overeenkomst.


Wij geven u deze informatie zodat u weet wat wel en niet is toegestaan. Mocht u na het lezen van deze informatie niet zeker weten of het bouwwerk in tuin of op oprit wel of niet is toegestaan, dan kan er altijd contact met de S.U.F. opgenomen worden om dit te toetsen.

Wat mag dan wel en wat mag dan niet?

Om duidelijkheid te creëren over wat een bouwwerk nu eigenlijk is, en niet te verzanden in de nodige discussies, vermelden wij de algemene term die omschrijft wat een bouwwerk omhelst:


Een bouwwerk is elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren.


Wanneer er een wens is het (illegale) bouwwerk te behouden dan dient de eigenaar van de woning zich tot de gemeente Harderwijk te richten en hier een vergunning voor aan te vragen.


Heeft u een huis op Resort Slenck & Horst gekocht en staan daar al één of meerdere bouwwerken op, dan betekent dit niet dat al het bovenstaande niet van toepassing is op uw kavel. Met het tekenen van de koopovereenkomst heeft u ook getekend voor de transformatie-overeenkomst welke op uw kavel van toepassing is.


Heeft iemand u verteld dat dit wel losloopt en dat er toch niet gecontroleerd of gehandhaafd gaat worden door de gemeente Harderwijk?

Dan bent u niet juist geïnformeerd! 


Momenteel worden de bouwwerken gedoogd omdat we in een transitieperiode zitten. Per 5 maart 2025 dienen echter alle illegale bouwwerken te zijn verwijderd. Na 5 maart 2025 zal de gemeente Harderwijk in dit geval gaan handhaven en zal ook artikel 5.6 van de transformatie-overeenkomst in werking treden. Wat deze boetes inhouden, staat vermeld in de door de eigenaar ondertekende transformatie-overeenkomst.


Voorbeeld transformatie-overeenkomst

Update m.b.t. het verplaatsen van de carport (d.d. 26-01-2023)

De gemeente heeft voor ons resort de mogelijkheid gecreëerd om, indien gewenst, de carport te verplaatsen naar een ander deel van het perceel of aan de bestaande woning toe te voegen. Een en ander kan alleen als de totale toegestane bebouwing niét overschreden
wordt, dus 100 vierkante meter (80 woning en 20 carport). Hier is ook een omgevingsvergunning van de gemeente voor nodig, die ongeveer € 800 kost. Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning moeten alle andere bouwwerken, die de totale bebouwings -mogelijkheid overschrijden, binnen één jaar verwijderd zijn. Hier geldt dus niet de gedoogperiode tot 5 maart 2025.


De gemeente heeft ons verzocht dit nog een keer onder ieders aandacht te brengen, nadat in november 2021 reeds aan iedere bewoner een brief van de gemeente is gestuurd met de uitgelegde procedure.

Uit recente luchtfoto’s is gebleken, dat er niet aan de voorschriften wordt voldaan.

Riskeer geen boete; in artikel 5.6 van de Transformatie Overeenkomst staat de hoogte van de boete beschreven.


We willen nogmaals benadrukken dat de S.U.F. graag adviseert als er geen zekerheid is wanneer dit van toepassing is. We vermelden graag nog ter verduidelijking een paar illegale bouwwerken die het meeste op Resort Slenck & Horst voorkomen:

  • Blokhut
  • Overkapping
  • Pergola met gesloten dak
  • Buitenverblijf
  • Caravans en campers
  • Sauna’s
  • Hottubs
  • Kelders 



Aanvullende informatie over de volgende bouwwerken op het perceel die niet toegestaan zijn


Sauna's

Een op zichzelf staande buitensauna is volgens de definitie van het bestemmingsplan een gebouw. Dit geldt ook voor een ingegraven sauna (ingegraven container die half in de grond gegraven is en waar aarde overheen gestort is). Het is namelijk een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte. Gebouwen zijn uitsluitend in de gele woonvlek toegestaan. De sauna staat op de bestemming Bostuin en is dus niet toegestaan. 


Hottubs

Hetzelfde geldt eveneens voor een hottub, het is een bouwwerk in de bostuin.

In de toelichting van het bestemmingsplan wordt de specifieke transformatieregeling van recreatie naar wonen duidelijk beschreven, waarbij een kwaliteitsslag op de percelen voorwaarde is en het behoud van het groene bostuinkarakter zoveel mogelijk moet worden behouden en versterkt. Daartoe is een specifieke regeling opgenomen. Een hottub past hier niet in en zal moeten worden verwijderd.  Dit wordt bevestigd door jurisprudentie.


Kelders

In het bestemmingsplan is expliciet vermeld dat kelders niet zijn toegestaan, niet onder de woning en ook niet onder het bijbehorend bouwwerk. Het realiseren van een kelder in de bestemming Bostuin is ook strijdig met de bestemming voor wat betreft het realiseren van een gebouw (want dat is een kelder) en het gebruik.


Kweekkassen

De S.U.F. heeft onlangs de vraag van bewoners ontvangen of er kweekkassen geplaatst mogen worden.

Dit is voorgelegd aan de gemeente Harderwijk en hierop kwam de volgende reactie:


Bestemmingsplan Buitengebied - Park Slenck en Horst

Op het gehele park geldt de Enkelbestemming 'Bos - Bostuin': bestemd voor onder meer bos, groenvoorziening, bostuin, etc. Doel van deze bestemming is om het bestaande karakteristieke bosparkachtige karakter zo veel mogelijk te beschermen. Toegestaan zijn bouwwerken, geen gebouwen en geen bijbehorende bouwwerken zijnde, zoals pergola's, tuinmeubilair, speeltoestellen.

Op ieder bouwperceel is door middel van een bestemmings- en bouwvlak in de woonbestemmingen aangegeven waarbinnen de woning gesitueerd moet zijn. Bijbehorende bouwwerken zijn binnen het bestemmingsvlak in de woonbestemmingen toegestaan. Dit bouwvlak is aangeduid met de Enkelbestemming 'Wonen' ter plaatse van de bouwvlakken, bestemd voor wonen en tuinen en erven. Gebouwen en bijbehorende bouwwerken moeten dus ín de bouwvlakken worden gebouwd.

Verder gelden de Dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie 2' en 'Waarde - Groene ontwikkelingszone'.

In verband met de dubbelbestemming op het perceel is het niet mogelijk om het perceel behorend bij de woning als erf aan te merken, waardoor het niet mogelijk is vergunningvrij te bouwen. Dit geldt echter niet voor tuinmeubilair, speeltoestellen en erfafscheidingen.


Wat er wel kan

Op de percelen behorende bij de woningen zouden, zonder dat daarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd, lage kweekkassen geplaatst kunnen worden zoals deze:

Hier zal niet op gehandhaafd worden, mits dit past binnen de uitgangspunten van het bestemmingsplan (bestaande karakteristieke bosparkachtige karakter beschermen). Het is dus niet mogelijk een kweekkas buiten de percelen te plaatsen, op het gezamenlijke terrein.

Dakkapellen

Omdat het voor vele bewoners niet helemaal duidelijk is wat de richtlijnen zijn voor uitbreiding van dakkapellen op de woning, heeft de gemeente het volgende aan ons voorgelegd:


Vergunningplichtig

Dakkapellen in het voordakvlak of in een naar het openbaar gebied toegekeerd dakvlak zijn altijd vergunningplichtig. Dit geldt in het algemeen ook voor aangekapte dakkapellen (zie voorbeeld op de foto) of andere niet plat afgedekte dakkapellen op alle dakvlakken. Aangekapte dakkapellen krijgen een negatief welstandsadvies op Slenck & Horst!

De dakkapel mag volgens onze welstandsnota niet breder zijn dan de helft van het dakvlak. Ook gelden er specifieke afstandseisen tot aan de dakvoet, daknok en zijkant van het dak, namelijk:

  • gemeten vanaf de voet van de dakkapel niet hoger dan 1,75 m,
  • onderzijde meer dan 0,5 m en minder dan 1 m boven de dakvoet,
  • bovenzijde meer dan 0,5 m onder de daknok, en
  • zijkanten meer dan 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak.


Maar.....

Op Slenck & Horst zijn veel woningen met een bijzonder type dakkapel met een driehoekje (zie onderstaande foto). Voor een verbreding van deze dakkapel moet eigenlijk altijd een vergunning worden aangevraagd, ongeacht op welk dakvlak hij verbreed wordt. Maar wij hebben met de rayonarchitect gesproken. Omdat welstand een positief advies zou geven bij een verbreding van een dakkapel op het achterdakvlak, behandelen wij deze als zijnde vergunningvrij. Dit scheelt een hoop onnodige procedures en kosten voor zowel initiatiefnemer als gemeente. We laten dan het kleine puntje buiten beschouwing en beoordelen dit als zijnde een platte dakkapel. De dakkapel mag op het achterdakvlak bijna de hele breedte van de woning beslaan. Er moet alleen afstand worden gehouden van de zijkant van het dakvlak (minimaal 50cm aan weerszijden).


Als deze specifieke dakkapel staat in het voordakvlak of in een naar het openbaar gebied toegekeerd dakvlak dan is de dakkapel vergunningplichtig. En dan mag de dakkapel volgens onze welstandsnota niet breder zijn dan de helft van het dakvlak en moet alleen afstand worden gehouden van de zijkant van het dakvlak (minimaal 50cm aan weerszijden).


Er kunnen dus verschillende breedtes voor gaan komen.

Vergunningvrij

Voor de andere type woningen op Slenck & Horst geldt dat platte dakkapellen op het achterdakvlak vergunningvrij zijn. De dakkapel mag dan bijna de hele breedte van de woning beslaan. Ook gelden er specifieke afstandseisen tot aan de dakvoet, daknok en zijkant van het dak, namelijk:

  • gemeten vanaf de voet van de dakkapel niet hoger dan 1,75 m,
  • onderzijde meer dan 0,5 m en minder dan 1 m boven de dakvoet,
  • bovenzijde meer dan 0,5 m onder de daknok, en
  • zijkanten meer dan 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak.

Airco

Een airco met buitenunit is toegestaan. Om de buitenunit mag een standaard, geluidswerende bekisting bevestigd worden die niet de grootte van een opbergruimte mag hebben.

Onderkomens voor huisdieren
Met kinderen is het soms fijn een huisdier te hebben waar ze dan ook verantwoordelijk voor zijn om te verzorgen.
Zo’n huisdier heeft ook wel eens een buitenverblijf nodig. Het is toegestaan één konijnenhok te hebben. Dit wordt door de gemeente beschouwd als tuinmeubilair. Bijgesloten de voorbeelden van hokken.

Voor kippenhokken geldt hetzelfde als de konijnenhokken, alleen zijn ze waarschijnlijk iets hoger. Er mag 1 kippenhok en indien al aanwezig, 1 konijnenhok dus maximaal 2 hokken aanwezig zijn.

Wat de grootte betreft moet het ook kleinschalig blijven en niet voor mensen toegankelijk zijn. Grote lange overdekte rennen (hoe diervriendelijk ook) zijn niet toegestaan en zullen als bouwwerk worden gezien.

Impressie wat is toegestaan:

Impressie wat NIET is toegestaan:

VRAGEN & ANTWOORDEN


    Wat wordt tot overdekking en wat tot wanden gerekend?

    • dak
    • (canvas) doek
    • gaas


    Tot wanden worden in elk geval meegerekend:

    • gedeeltelijk over de breedte dichtgezet
    • gedeeltelijk over hoogte dichtgezet
    • dichtgezet met (canvas) doek, gaas e.d.)
    • combinatie van bovenstaand

    Pergola met lamellen die open en dicht kunnen

    Een pergola met lamellen wordt beschouwd als een bijbehorend bouwwerk. Het is namelijk een bouwkundige constructie van enige omvang die direct en duurzaam met de aarde is verbonden en de lamellenconstructie maakt dat het een dak is. De lamellen kunnen immers altijd gesloten blijven. Het deels open zetten van lamellen -al dan niet tijdelijk- wordt hetzelfde beschouwd als gaas en daarmee dus overdekt. De pergola met lamellen is immers een blijvende permanente constructie.


    Schaduwdoeken gespannen tussen palen, ook ter bescherming van vallende dennenappels op auto’s

    Schaduwdoeken die tijdelijk opgehangen worden als de zon schijnt, zoals een zonnescherm dat uitgedraaid wordt, zijn wel toegestaan. Het permanent laten hangen van schaduwdoeken niet. Als je in een bosachtig gebied woont, dan is daar bewust voor gekozen en horen vallende dennenappels daarbij. Daar was ook de oorspronkelijke carport mede voor bedoeld. Mensen kunnen er natuurlijk voor kiezen om de auto daar weer in te plaatsen.

     

    Worden er boetes opgelegd voor het niet voldoen aan bos-bostuin (max 10% perceel uitgezonderd oprit dat geen bos/bostuin is)?

    De regels en definities in het bestemmingsplan zijn met een duidelijk doel opgesteld als voorwaarden voor transformatie. Dus ja, dat is één van de onderdelen waarop gehandhaafd zal gaan worden.

     

    Geheel volgens de regels een carport verplaatsen. De carport is 18 m2. Mag de resterende 2 m2 erbij getrokken worden?

    Op het perceel mag 20 m2 aan bijbehorend bouwwerk worden gerealiseerd (alleen in gele woonbestemming!). Dus als er 18 m2 staat, dan zou er nog 2 m2 bijgebouwd mogen worden. Voor een verplaatsing van het bijbehorend bouwwerk/carport zou eerst een ruimtelijke procedure moeten worden doorlopen.

     

    In geval van overtreding, worden er dan direct boetes opgelegd of komt er eerst een sommatie of waarschuwing voordat na korte termijn de boete volgt?

    Een handhavingsbesluit heeft als doel de naleving van wet- en regelgeving te waarborgen. Voordat een definitief besluit wordt genomen, gaat er een waarschuwing aan vooraf, waarbij de overtreder de gelegenheid krijgt om de overtreding te corrigeren of te beëindigen voordat verdere maatregelen worden getroffen. Dit besluit is erop gericht om gedrag te corrigeren, bijvoorbeeld door een dwangsom op te leggen die pas hoeft te worden betaald als de overtreding niet wordt beëindigd. Als de overtreder aan het handhavingsbesluit voldoet, zoals door de overtreding te stoppen, zijn verdere maatregelen vaak niet nodig en worden er doorgaans geen financiële lasten opgelegd. 

    De bewoner ontvangt een aanschrijving dat er sprake is van strijdig gebruik van het bestemmingsplan. Er zal een korte begunstigingstermijn worden opgenomen om alsnog de bouwwerken te verwijderen. Bewoners hebben immers bewust voor de transformatie met bijbehorende verplichtingen gekozen en hiertoe een overeenkomst getekend. Ze zijn al 5 jaar op de hoogte dat ze moeten voldoen aan het bestemmingsplan. Er is dan ook tijd genoeg geweest om hier rekening mee te houden in de planning van hun werkzaamheden. 

    Wilt u meer informatie of heeft u vragen voor Stichting Uitvoering Functiewijziging?

    Vul dan onderstaand contactformulier in.